MSME Testing Centers

MSME Testing Centers-Quality Facilitation for MSMEs 

Q 1. What are the elements of MSME Testing Centers? 

Ans: • To advance Standardization in the MSME area: MSME TCs gives basic testing offices to guarantee that the items fabricated by the MSME units are of public/global norms.

  • To help the MSMEs for improving and keeping up with the nature of Raw Materials/Intermediate/Final items and so forth 
  • To assist the MSMEs with improving their interaction by giving an alignment office to Measuring Instruments.
  • To give the testing office to trade items however Export Facilitation Centers. 

Q 2. Where are these Testing Centers found? 

Ans: Ministry of MSME is having an organization of 4 MSME Testing Centers and 7 MSME Testing Stations the nation over. These MSME Testing Centers and Testing Stations are furnished with best-in-class testing and alignment offices for aiding MSMEs/Non-MSMEs and furthermore Government, Ministries/Departments/Organizations to get their crude materials and items tried and instruments adjusted in the field of Mechanical, Chemical, Electrical, and Metallurgy Engineering. 

These MSME Testing Centers and Stations likewise offer diverse instructional classes in the field of testing for understudies of Science/Engineering Graduates/Diploma/ITI and representatives of MSMEs and PSUs, and so forth.

The subtleties of Testing Centers and Testing Stations are as underneath: 

  1. TESTING Centers
  2. MSME TC, New Delhi web-(www.msme-tc-nr.gov.in)
  3. MSME TC, Kolkata web (www.rtcer.nic.in)
  4. MSME TC, Mumbai web-(www.msmetcmumbai.gov.in
  5. MSME TC, Chennai web-(www.msmetc.com)

TESTING STATIONS 

  1. MSME-Testing Station, Hyderabad 
  2. MSME-Testing Station, Bangaluru 
  3. MSME-Testing Station, Kolhapur 
  4. MSME-Testing Station, Puducherry 
  5. MSME-Testing Station, Ettumanur
  6. MSME-Testing Station, Bhopal
  7. MSME-Testing Station, Jaipur

Q 3. What is the extra advantage to MSEs? 

Ans: Small and Micro Enterprises (SMEs) can profit concession in testing charges up to 20 % on the ordinary test charges. SMEs can profit from the concession on charges on submitting a duplicate of the UAM/Udyam Registration declaration at the time of booking the example. 

Q 4. What is the test/alignment test? Will Testing Centers draw the example and test/align? 

Ans: The example and item submitted for testing/alignment is considered as a test. Drawing the example from a great deal (That is examining) isn’t going under the extent of the NABL accreditation. If it’s not too much trouble, note that every one of the Test Reports is given to the particular example put together by the Customer. 

Q 5. What is required for presenting the sample? 

Ans : (a) A letter from the client obviously expressing the depiction of the item, distinguishing proof imprints (assuming any), tests to be performed or boundary to be adjusted, item specification(Indian Standards IS no). evaluation of the item. 

(b) Copy of online Payment receipt. In the event, that client is having a place with SMEs, a duplicate of UR.

(c) The required amount of Sample

Q 6. Would we be able to send the example by post or dispatch? 

Ans: Yes, samples can be sent by messenger or post alongside letter and receipt of installment as expressed previously. 

Q 7. How does the client know the Test/Calibration charges? 

Ans: Customers can acquire All the Test/Calibration charges by sending inquiries through email/post to separate Testing Centers/Testing Stations. 

Q 8. Should charges must be paid ahead of time prior to presenting the samples? 

Ans: Yes. Full test charges must be paid ahead of time prior to presenting the example. 

Q 9. Charges given are comprehensive of GST? 

Ans: No. The Charges given are not comprehensive of GST. GST demanded the absolute test charges including postal charges. The level of GST changes as and when the Government issues notice. At present, GST charged @ 18%. 

Q 10. Would I be able to pay the test charges with Cash OR Demand Draft OR through Credit/Debit/Net Banking? 

Ans: NO, according to focal Govt strategy, not assistance charges will be paid with Cash/DD/Net Banking. All Charges will be paid uniquely through the online Non-Tax Receipt Portal (NTRP) entrance just (www.bharthkosh.gov.in). 

Q 11. Would I be able to pay the test charges, compartmentally? 

Ans: Yes. Clients are permitted to pay the charges compartmentally. Be that as it may, the installment ought to have been made completely, before the example is reserved for testing/alignment. 

Q 12. On accommodation of test, what sort of affirmation will be given to me? 

Ans: Customers are needed to fill an agreement structure with the assistance of CSC authorities where you will be educated on a Customer reference ID. Clients will enquire about the situation with their Test Report citing the Reference ID. 

Q 13. How might I get ITC (Input Tax Credit)? 

Ans: MSME-TCs documents GST returns routinely consistently. So after the recording of GSTR – 2B, you can see the absolute Input Tax Credit accessible in your GST account_ 

Q 14. How would I get the Test/Calibration Report? 

Ans: We will send a Link for Downloading Test/Calibration Report in Softcopy to your Registered E-mail (Passwords and User Id Also gave in this mail). The unique duplicate will be despatched through Speed Post of GoI. 

Q 15. Is there any arrangement to gather the Test report/adjustment Certificate straightforwardly from the workplace? 

Ans: Yes. The meeting individual should deliver a legitimate approval letter properly endorsed from the first Customer for an assortment of the report at the Customer Service Cell. The test/alignment report will be given over to him right away. 

Q 16. How would I gather Equipment’s (s)/Instrument (s)/Testing Sample after the finish of test/alignment? 

Ans: To gather/return back the leftover sample subsequent to testing and aligned things after adjustment, earlier composed solicitation to be done at the hour of accommodation of work. You need to present an approved letter to this office in regards to an assortment of tests/things. At that point, we will give you a door pass that will permit you to take your material/gear out from our Testing community. You should gather the things referenced in your letter within 3 months from the fruition of Test/Calibration. 

Q 17. What are trying/alignment offices accessible in MSME Testing Centers? 

Ans:  Physical testing and Chemical Testing/Analysis of Ferrous/Non-ferrous materials 

  • Paints and Chemicals
  • Export food items for radionuclide 
  • Water (Potable and Construction reason) 
  • Packaged Drinking Water and Packaged Natural Mineral Water (all tests including microbiology and Radiology Analysis according to Indian Standards) 
  • Building materials-Cement, Bricks, total, compressed wood, wood, tiles, solid 3D squares, paver blocks, Manhole cover, and so on 
  • Cables and transmitters 
  • Transmission line extras 
  • Domestic Electrical machines
  • Leather Goods and Footwear 
  • Other items like – milk-can, wash-bowl/SS Sink, and so forth The above subtleties are characteristic, you may contact MSME Testing Centers for explicit testing inquiries. 

Q 18. What Accreditations and acknowledgments MSME Testing Centers have? 

Ans:  NABL accreditation according to ISO/IEC 17025:2017 for all labs. 

  • AERB perceived testing for the presence of radioactive material like Alpha, Beta and Gamma producers 
  • BIS acknowledgment for testing of items 
  • Well perceived and recognized by IGCAR, Kalpakkam/RITES/AAI/State &Central PWD/Railways/DefenceEstablishment, TANGEDCO, NTPC, NLC, and so forth Above Accreditations will shift from TCs to Tcs. 

Q 19. I’m a Contractor performing work for a Government Department/PSU. I’m making the installment. Will you issue the Test Report for the sake of trustee Govt. Division/PSU? 

Ans: If the project worker creates a letter from the Government Department/PSU, the Report will be given in the name as referenced in their letter. Nonetheless, if the project work doesn’t have any such letter, he needs to give a letter on his letterhead or plain paper, mentioning giving the Test Report in another Name and Address. While giving the Test Report, the project worker’s letter reference will be referenced in the Test Report. 

Q 20. What are the lead time taken to test my example and the time taken to give the Test Report? 

Ans: The time taken for the finishing of tests and issue of Test Report will be educated at the hour of presenting the example. Since the lead time fluctuates relying on the quantity of test(s)/type(s) of tests mentioned at the hour of booking the example. The lead time totally relies upon the Test Specification. Moreover, the issue of Test Reports will rely on the responsibility of our research center staff. It relies upon different variables like Power disappointment, Breakdown of testing machines, labor deficiency, and so forth Notwithstanding, we will guarantee our level best to convey the Test Report on schedule.

Q 21. How to challenge the Test Results? 

Ans: Customers are permitted to observe the test technique being performed at our Center on the installment of witness charges per individual. In the event that the remaining parts of the submitted tests can be taken for re-test, clients can observe the equivalent by paying the test charges + witness charges, once more. In the event that the examples are transient in nature, the client can again present his example for test and witness something very similar on the installment of required charges. If it’s not too much trouble, note that every one of the Test Reports is given to the particular example put together by the Customer. Accordingly, TCs won’t be liable for variations in test results, if there should arise an occurrence of accommodation of new examples 

Q 22. If there should arise an occurrence of remedy needed in the Test Report, how might it be finished? 

Ans: if there should be an occurrence of Technical Error or because of composing blunder, the equivalent might be accounted for to our CSC recorded as a hard copy. A vital move will be made in conference with the concerned Lab, updated Test Report will be given by us at no expense. Remedy needed from client-side like the difference in address and so forth changed Test Reports will be given on composed solicitation. However, the issue of the Revised Test Report for nothing of cost, can’t be guaranteed as an issue of right. 

Q 23. Regardless of whether MSME-TC can assist a unit with trading their items? 

Ans: MSME-TC can assist a unit with legitimate direction about testing necessities for sending out of items through Export Facilitation Center (EFC). 

Q 24. What is BIS?

Ans: BIS Bureau of Indian Standards. BIS Certification is a method for giving outsider assurance of value, security, and dependability of items to the client. BIS Certification is intentional in nature; be that as it may, the Government of India has made BIS accreditation required for specific items contemplating public health.BIS is the nodal organization in India to address at the International level for detailing of guidelines’ of the items. 

Q 25. WHAT IS NABL?

Ans: NABL is the National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories. It is a self-governing body under the direction of Science and Technology. India means to give affirmation to testing and adjustment in Indian clinical research facilities. It is the solitary government-affirmed affirmation body. NABL, which gives outsider appraisals of lab quality and specialized capacities, likewise shares joins with the Asia Pacific Laboratory Accreditation Collaboration and International Laboratory Accreditation Collaboration. 

Q 26. WHAT IS ILAC?

Ans: ILAC is the International Organization for Accreditation Cooperation working as per ISO/IEC 17011 and engaged with the appraisal and accreditation of adjustment research facilities (utilizing ISO/IEC 17025), testing labs (utilizing ISO/IEC 17025), clinical testing labs (utilizing ISO 15189) and investigation bodies (utilizing ISO/IEC 17020). 

Q 27. WHAT IS APLAC?

Ans: APLAC is Asia Pacific Laboratory Accreditation Cooperation. APLAC is an association of research facility accreditation bodies in the Asia Pacific region that want to collaborate in cultivating the improvement of capable labs in part economies. Participation is to include: – Exchange of data. 

Q 28. WHAT IS FPO?

Ans: FPO represents Fruit Products Order. Food measure request or FPO mark is given by the Ministry of Food handling Industry which likewise builds up the principles for this imprint. The imprint was named after the law called Fruit Products offer. 

Q 29. What are EU STANDARDS? 

Ans: European Standards (ENs) are archives that have been endorsed by one of the three European Standardization Organizations (ESOs), CEN, CENELEC, or ETSI; perceived as skillful in the space of intentional specialized normalization concerning the EU Regulation 1025/2012. 

Q 30. What are quality control orders? 

Ans: Quality Control. A framework for checking and keeping an ideal degree of value in an item or cycle via cautious arranging, utilization of legitimate gear, proceeded with assessment, and restorative activity as required 

Q 31. What is the BEE Star rating plan and how it is connected with Testing?

Ans: BEE rating is an energy effectiveness standard for machines sold in India. These star marks are given by the Bureau of Energy Efficiency (BEE), which is an Indian government organization that falls under the Ministry of Power. At whatever point you’re looking for apparatuses like coolers, climate control systems, or springs, you may have seen star rating stickers on the machines. These are called BEE star marks and they show how much power the apparatus burns through in a year. 

Q 32. How CHAMPIONS Portal can help an MSME Unit to deliver/keep up its Quality Product? 

Ans: MSME can get a rule through the CHAMPIONS entrance with respect to testing of their items in MSME – TC/TS in the determination of right particular just as to keep up their Equipment/Instruments up to the Standard by getting aligned from TC/TS.

Comments (2)

[…] Also Know: MSME TESTING CENTERS-QUALITY FACILITATION FOR MSMEs […]

[…] of authorities of MSME-DIs, MSME-Testing Centers, Technology Centers, Design Incubation Centers, IPFC, and so […]

Leave a comment